Amb aquesta imatge reprenc les publicacions al Passa la vida, després d'unes petites vacances de finals d'estiu i amb moltes ganes de tardor. L'any passat no en vàrem tenir, de tardor, almenys a les comarques centrals del País Valencià. De l'astronòmica, sí, clar; però no recorde haver-la sentida al cos, ni haver-la olorat, ni haver-la gaudit visualment. No va ploure, i les altes temperatures varen durar fins pràcticament Nadal. Amb un breu parèntesi d'uns dies en què va gelar, a principis, si no recorde malament, del mes de desembre. Com a record de referència per a qualificar de pseudotardor la de 2013, conserve el d'un matí de novembre en què un amic i jo intentàvem caminar per la vora del riu Vaca de Xeraco —a mitjan matí, tot s'ha de dir— i ens hi asfixiàvem. En fi: que tinc molta gana que la tardor d'enguany siga de les de veritat.
I ja sé que no la farem vindre, la tardor plujosa, amb això, però m'ha agradat recuperar aquesta foto d'una cardina acaulis (un card «sense tija») perquè diuen que dóna bona sort. La vaig fotografiar el setembre de l'any passat en un prat de la mata de València (de València d'Àneu, al Pallars). Trobar-se'l ja va ser una sort bonica, una sorpresa esplendorosa, aquesta flor sol, com en diu el poble basc, que per a mi fou com veure sorgir un sol des de les entranyes de la terra serena d'aquell racó de món que recorde amb molta estima. Tant al País Basc com en alguns masos catalans, hi ha la tradició de penjar-les a la porta d'entrada, com a símbol de protecció i de benvinguda. Siga benvinguda, doncs, la tardor que volem, i que necessitem.
He passat una setmana recorrent, amb una parella de bons amics, les Dolomites alpines. La
regió, dominada en la seua orografia pel massís que porta aquell nom,
va pertànyer fins a la Primera Guerra Mundial a Àustria; però l'any
1919, la província del Tirol del Sud (Südtirol) passà a formar part de la italiana Venècia Tridentina. Segons l'Enciclopèdia Catalana, «durant el feixisme, Mussolini
emprengué una política d’assimilació forçada (prohibició de l’alemany,
establiment d’un gran nombre d’italians, etc.). Després del tractat de
París, el nou estat democràtic austríac reclamà inútilment la devolució
del Tirol del Sud. El 1946, el govern italià reconegué els drets
culturals del territori i concedí un règim autonòmic (1948), però la
unió del Tirol del Sud a la província italiana del Trentino en una
mateixa regió (en la qual els germanòfons eren minoria) en dificultà
l’aplicació i accentuà el descontentament dels sud-tirolesos, de vegades
manifestat amb accions terroristes.» En l'actualitat continuen
mantenint aquest règim de «província autònoma», però la voluntat
predominant dels seus pobladors sembla que siga la de tornar a pertànyer a
Àustria. Ai les guerres, quins empastres!
Una casa de la localitat d'Urtijëi (al voltant de 5.000 habitants l'any 2008). En un primer colp d'ull vaig deduir que l'estètica del lloc era més pròpia del centre d'Europa que no d'Itàlia. |
A la província autònoma de Tirol del Sud, al nord-est d'Itàlia, hi
conviuen tres llengües oficials: l'alemany, l'italià i el ladí (un
dialecte retoromànic, parlat per, aproximadament i segons l'Enciclopèdia una altra vegada, 20.000 persones). Primera —per ordre cronològic— reacció admirativa per part meua:
l'interès i el grau de competència cultural amb què alguns dels
habitants del poble d'Urtijëi (en alemany,
St. Ulrich; en italià, Ortisei) amb què enraonàrem s'interessaven per
la llengua que parlem: «—Català. —Ah, de Barcelona... —No, de
València». I no ens hi calia més explicació. Varen conèixer la notícia
que els catalans es manifestaren per la independència el dia 11, i així
ens ho féu saber la dona amb qui compartíem replanell: «—Com Escòcia,
no...? —Sí, però amb alguna diferència.»
L'admiració provocada per la contemplació de les Dolomites, dels passos de muntanya, de les valls verdíssimes, dels boscos inacabables; la de recórrer els camins humits, olorosos de bolets —o els bolets olorosos de muntanya beneïda per la pluja?—..., tot això fou una altra admiració fàcilment previsible. Però allò que, probablement, m'ha deixat marca en aquest viatge, allò que m'ha fet reflexionar amb més gust, i que m'ha atrapat els sentits i la consciència, a parts iguals, ha sigut el sentit estètic en tot allò on ha intervingut la mà humana.
Ja sabem que de gustos no hi ha res escrit. Però m'ha encisat aquesta voluntat, més artística que utilitària, amb què els habitants del Südtirol expressen la seua manera de viure. I això m'ha fet pensar que l'estima i el respecte per un lloc generen bellesa. O dit d'una altra manera, que la bellesa creada voluntàriament per l'ésser humà és una expressió lloable del respecte i l'estima per un territori. I contribueix a exigir protecció, i a construir confiança. Si n'he de triar una, crec que aquesta ha sigut per a mi la gran experiència admirativa del viatge per les Dolomites.
També en els petits detalls s'hi endevina el gust per exhibir creacions boniques. |
Un altre exemple. Aquest en la manera d'ordenar la llenya trossejada que es farà servir ben aviat en aquelles latituds alpines: a la pujada d'una escala, o bé emmarcant portes i finestres; a mitjan camí entre el sentit pràctic d'aprofitar l'espai al màxim, de tenir el combustible ben a l'abast, i protegit per cornises, ràfecs, o per balcons.
Detall d'una casa de Cianacéi (Canazei en italià), a la vall de Fassa (Ladínia), on la llenya que espera alimentar les estufes s'ordena com els llibres en una prestatgeria. Com comentava amb els companys de viatge, a nosaltres ens faria pena gastar-la per al foc. |
A ben pocs quilòmetres del nostre allotjament temporal, l'últim dia d'estada a les Dolomites, descobrírem un racó bellíssim, presidit per l'església de Sacun (San Giacomo en italià), que fins i tot els habitants del lloc deuen reconèixer com a admirable, quan hi han instal·lat, just des d'on està fotografiada, un panell des d'on s'aconsella situar la càmera per captar l'enquadrament perfecte del conjunt. Tot ben integrat en el paisatge, val a dir.
A l'interior del recinte de l'església, hi creix un petit cementeri, amb aparença de jardí, que no deu ser un mal lloc per passar tota l'eternitat. Un cementeri que, almenys en aquests mesos, és un escàndol de colors i de flors de tota mena, com si s'afanyaren a presumir de bellesa abans que la neu les sepulte sota un capa de silenci gèlid i monocrom.
Mentre totes aquestes impressions estètiques m'ameren sentits i pensament, llig a la xarxa la notícia que, per enèsima vegada, el nostre Montgó s'encén en flames. El mateix dia en què Catalunya celebra la seua Diada, i la manifestació en favor del dret a decidir. Aquella infausta casualitat fa que m'esgarrife, amb les contradiccions brutals de la vida. I, a més de 1.700 km de casa arribe a pensar que una muntanya com el Montgó, on s'escampen més de 20.000 cases, que es pega foc repetidament, que s'aboca al mar-mannà de la sobreexplotació turística, és la metàfora desoladora del nostre País Valencià maltractat des de tants flancs. Podria pensar-ho, i se m'hauria agrejat l'experiència enriquidora del meu viatge dolomític. En canvi, fent cas d'una observació sàvia de l'amic Josep Nebot, preferisc esperançar-me amb la idea que, a casa nostra, encara ens queda molt, moltíssim camí per fer. I només depèn de nosaltres que el decidim recórrer.
Una entrada molt bonica, com les fotos. Per cert la foto de la flor del sol m'havia paregut de primeres una camaroja.
ResponEliminaGràcies per les consideracions, amic Narrador. Escolta, i això de veure cama-roges on no n'hi ha, no deu ser que tens ganes de menjar-te alguna coqueta de dacsa...? El temps ja pareix que ho porte, almenys avui que està núvol i fresquet.
EliminaSalut i amistat!
Bella i puntual reivindicació de la tardor i de paisatges somniats com els que has visitat aquestes vacances, estimada Maria Josep. Preciosa crònica (quines fotos!!!) i valoració sobre l'estètica d'un territori/arquitectura com a fenomen no casual. Quantes reflexions ens despertes en evocar l'experiència tirolesa i, al mateix temps, com bé dius, hi ha "moltíssim camí per fer". Que aquest no s'esborre entre cendres i plans parcials, per l'amor de déu. Creuem els dits, i els braços, per tal d'invocar una millora factible. Territorial i espiritual.
ResponEliminaEls teus comentaris sempre són suculents. Gràcies, benvolgut còmplice de maldecaps. L'estètica d'un territori, com un fenomen no casual: fonamental. No només d'un territori; també dels éssers vius. Alguna vegada he comentat que el regne vegetal desenvolupa maneres de bellesa perquè la seducció és imprescindible per a assegurar la supervivència de les espècies. És un altre ramal de la mateixa observació que tu fas.
EliminaDes del primer moment que vaig veure aquells pobles tirolesos vaig fer el paral·lelisme amb el nostre país. Que seria un país preciós si se l'estimara i se'l respectara. Convertim en lletjos, en agressius, paisatges, llocs, edificis, carrers, perquè menystenim l'estètica, i això és una falta de respecte. Tenir ben poques ganes de fer estimable un territori.
Creuem els dits, i els braços, i el que faça falta, sí. I mantinguem els sentits ben oberts per tal de valorar tot allò que ens queda i que no hauríem de deixar que ens arravaten per res del món. És una qüestió d'estètica, d'ètica i de supervivència en general.
Què bonic i fresquet. Compartim l'anel per la tardor.
ResponEliminaUna abraçada
Que bonica tu, i vosaltres. Que l'ombra benèfica del Benicadell us cobrisca de benestars tardorals. A veure si arribeu a fer bolets encara!
EliminaUna altra abraçada, en versió triple.
Tot es crema menys la voluntat d'entendre el món i la reacció meravellada davant la bellesa, com demostren aquests texts i aquestes fotos.
ResponEliminaLes teues paraules sempre m'alimenten l'autoestima, amic de les tres erres.
EliminaEt vaig dedicar a Facebook aquestes paraules: "sempre lúcid, sempre precís, l'escriptor R. R. I jo mai prou agraïda amb ell per dialogar contínuament amb mi, des de la distància física, però tan a prop de les paraules compartides. Vitamines per a l'ànima, les paraules que convoquen més paraules."
De totes maneres, m'agradaria que no deixàrem passar molt més temps fins que ens retrobem en la vida real, amb algun llibre pel mig ;)
Una abraçada agraïda.